Macadamia nuts - orzechy królewskie z wyjątkową zawartością tłuszczów nienasyconych, antyoksydantów, witamin i minerałów
Macadamia nuts są owocem drzewa Makadamia (Macadamia Integrifolia). Są to większe okrągłe orzechy, zwane również orzechami królewskimi. Spośród wszystkich orzechów, zawierają największą ilość kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, a także mogą pochwalić się zawartością białka o pełnym profilu aminokwasowym. Są one również doskonałym źródłem flawonoidów, wapnia, fosforu, żelaza, witaminy B1, B2 i niacyny, które zapewnią optymalne zdrowie wielu procesów w organizmie. Nawet niewielka ilość tych pysznych orzechów doskonale Cię nasyci i będzie znakomitą częścią owsianki śniadaniowej, napoju proteinowego czy naleśników. Możesz się nim delektować tak po prostu, jako szybką przekąską, która jest zdrową kuracją bez wyrzutów sumienia.
Macadamia nuts i ich zalety:
- zawierają największą ilość kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6
- są źródłem wysokowartościowego białka
- zawierają wiele witamin, minerałów i antyoksydantów
- dają doskonałe uczucie sytości
Wartości odżywcze w 100 g:
- Wartość energetyczna: 3004 kJ / 718 kcal
- Tłuszcze: 75,8 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 12,1 g
- Węglowodany: 13,8 g
- w tym cukry: 4,6 g
- Białko 7,9 g
Uwaga:
Przechowywać w temperaturze poniżej 25 °C i chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Produkt może zawierać gluten, soję, orzechy ziemne i sezam.